Monergism, director link-uri, teologie baptistă reformată, calvinism, doctrinele harului, teologie sistematică, predici Charles Spurgeon, baptişti calvinişti, Reforma protestantă, istoria Bisericii, apologetică, studii biblice, puritani

Repetarea unei rugăciuni îţi poate schimba destinul etern?

Mulţi creştini ascultă cu plăcere şi apreciază programele Radio Vocea Evangheliei (RVE). Şi eu le apreciam. Cel puţin până astăzi… sau până să aud, la RVE Bucureşti, minciuna prezentată în ambalajul celui mai curat adevăr despre mântuire.

Emisiunea de astăzi, 20 noiembrie 2011, de la 17:30, Cu braţele deschise Unde îţi vei petrece veşnicia 2, traducerea unui mesaj al lui Charles Stanley, sa încheiat cu o chemare la mântuire: „Spune această rugăciune… Dacă ai rostit aceste cuvinte împreună cu mine, trăieşti primele secunde de când destinul tău etern s-a schimbat. Dacă nu ai făcut-o, grăbeşte-te să te rogi înainte de moarte… Este doar alegerea ta dacă vrei să petreci veşnicia în rai sau în iad…

Impresia pe care mi-a lăsat-o aceste îndemnuri, nu numai mie, ci şi unei alte persoane care asculta programul respectiv, a fost că tot ceea ce contează pentru a fi mântuit este să îţi faci „rugăciunea de predare” înainte de moarte. Important este să nu uiţi! Ai făcut rugăciunea, eşti mântuit. Nu ai făcut-o, eşti pierdut!

Există vreo minciună mai perfidă decât aceasta? Să spui unui păcătos mort în nelegiuire că o rugăciune repetată papagaliceşte rezolvă, cu siguranţă, destinul său etern. Naşterea din nou a fost redusă la o rugăciune repetată mecanic.

Cât de diferit S-a purtat Domnul Isus cu păcătoşii. El nu le-a pus în faţă un proces de mântuire instantanee. El nu s-a adresat oamenilor folosind o vorbire clişeizată. Domnul Hristos nu le-a dat o încredere falsă celor care au crezut în El: Pe când vorbea Isus astfel, mulţi au crezut în El. Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8.30-32).

Doctrina nevoii omului de a fi regenerat a fost prezentată într-un mod care neagă ceea ce ea ar trebui să susţină, dându-le celor păcătoşi impresia că sunt născuţi din nou ca rezultat a ceva ce ei fac. Acest ceva poate fi o rugăciune rostită, „venirea în faţă” la încheierea unui mesaj evanghelistic, luarea unei „decizii” pentru Hristos etc. Oricare ar fi cerinţa pusă în faţa păcătosului, este dată impresia că omul însuşi este acela care îşi cauzează regenerarea.

Doar Duhul lui Dumnezeu poate produce naşterea spirituală, fără de care nimeni nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu. Domnul Isus nu i-a dat lui Nicodim o rugăciune pe care să o repete, nici vreo instrucţiune de genul „cum să te naşti din nou” şi, cu siguranţă, că nu a folosit trucuri de manipulare. El a fost preocupat să sublinieze un singur lucru: regenerarea este o lucrare miraculoasă a Duhului lui Dumnezeu.

Vântul suflă încotro vrea… tot aşa este cu oricine este născut din Duhul” (Ioan 3:8).Vântul este un element pe care omul nu-l poate îmblânzi şi nici împiedica. Vântul nu consultă nici plăcerea omului şi nici nu poate fi reglementat de aparatele lui. La fel este şi Duhul. Fie că lucrează în câţiva oameni, fie în mai mulţi, El nu Se consultă cu niciun om. El acţionează după cum vrea. Naşterea din nou se datorează voii suverane a Duhului Sfânt.

Naşterea din nou este numai lucrarea lui Duhului Sfânt şi omul nu are nicio contribuţie în cauzarea ei. Naşterea în sine exclude ideea oricărui efort sau lucrări din partea celui care se naşte. Noi personal nu avem nimic mai mult de a face cu naşterea noastră spirituală decât am avut de-a face cu naşterea noastră fizică. Naşterea din nou este o înviere spirituală, o trecere „din moarte la viaţă” (Ioan 5:24), iar învierea este cu totul în afara competenţei omului.

….născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu (Ioan 1:13)

Permanent link to this article: http://www.monergism.ro/index.php/2011/11/repetarea-unei-rugaciuni-iti-poate-schimba-destinul-etern/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: