John Piper – Cultivarea gravităţii şi a bucuriei în predicare

Supremaţia lui Dumnezeu în predicare (Editura Cartea Creştină, Oradea, 1999) este una dintre primele cărţi ale lui John Piper traduse în limba română. Am primit un exemplar al acesteia prin martie 2003, în cadrul unei conferinţe HeartCry. Recitind-o, am găsit câteva sfaturi folositoare, cred, pentru predicatori, în vederea cultivării gravităţii şi a bucuriei în slujire.

1.Străduiţi-vă să realizaţi o sfinţenie practică, serioasă şi cu inima veselă, în toate sferele vieţii voastre. Unul dintre motive este acela că nu poţi fi în spatele amvonului altceva decât ceea ce eşti în timpul săptămânii – iar dacă eşti, nu va dura prea mult.

2. Faceţi din viaţa voastră – mai ales din viaţa de studiu – o viaţă de comuniune constantă cu Dumnezeu în rugăciune. Fără rugăciune, Dumnezeul studiilor noastre va fi Dumnezeul banal şi fără inspiraţie al strategiilor academice insipide.

3. Citiţi cărţile celor din care picură Biblia atunci când îi ciupim şi care sunt extrem de serioşi cu privire la adevărurile pe care le discută. Caută acele cărţi care îl prezintă cu toată seriozitatea pe Dumnezeu şi vei vedea că ele cunosc calea către bucurie mai bine decât mulţi ghizi contemporani.

4. Îndreptaţi-vă deseori mintea în direcţia morţii şi meditaţi asupra ei. Jonathan Edwards a fost omul profund şi puternic datorită unor astfel de hotărâri pe care le-a luat când a fost tânăr: Am hotărât să mă gândesc mult, cu orice ocazie, la propria mea moarte şi la împrejurările obişnuite ce duc la moarte. Am hotărât să mă străduiesc din toate puterile să acţionez aşa cum cred că aş face dacă aş fi văzut deja fericirea cerească şi chinurile iadului.

5. Nu uitaţi învăţătura biblică după care, în calitate de predicatori, veţi primi o judecată mai aspră. „Fraţii mei, să nu fiţi mulţi învăţători, căci ştiţi că vom primi o judecată mai aspră” (Iacov 3:1). Autorul Epistolei către Evrei spune despre pastori că „ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele” (13:17). Iar Pavel o spune într-un mod ameninţător în Faptele Apostolilor 20, când se adresează oamenilor pe care-i învăţase în Efes: „De aceea vă mărturisesc astăzi, că sunt curat de sângele tuturor. Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 20:26-27).

6. Luaţi în considerare exemplul lui Domnului Isus. Nu avem cunoştinţă să fi spus vreo glumă, şi umorul Lui nu era decât o teacă ce învelea sabia adevărului extrem de serios. Mulţimile Îl ascultau cu plăcere, copiii îi stăteau în braţe, femeile erau respectate. Totuşi, nimeni altcineva din Biblie nu a vorbit mai des despre iad şi în termeni mai înfricoşători.

7. Depuneţi toate eforturile pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi pentru a vă umili sub mâna lui puternică (1 Petru 5:6). Veacuri nesfârşite de descoperire a Fiinţei infinite a lui Dumnezeu nu vor putea să vă epuizeze bucuria în gloria Lui şi nici nu vor atenua intensitatea gravităţii din prezenţa Lui.


Permanent link to this article: https://www.monergism.ro/index.php/2012/03/john-piper-cultivarea-gravitatii-si-a-bucuriei-in-predicare/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: