Catehismul baptist, Benjamin Keach (1689)

Prin bunăvoinţa lui Ninel Lazăr, administratorul site-ului Ministerul Afacerilor Eterne și traducătorul acestui material, puteţi citi şi descărca primul Catehism baptist, scris de Benjamin Keach, în 1689. În curând, acesta va fi disponibil și pe wdjd.ro.

Benjamin Keach s-a născut în 1640 în orăşelul englez Stokehaman. În ciuda faptului că părinţii săi nu şi-au putut permite să îl dea la şcoală, el a fost atât de îndrăgostit de studiul Bibliei şi de lectură, încât a abandonat orice altă preocupare. Studiind Scripturile, şi-a format convingerile baptiste, apoi la vârsta de 15 ani s-a alăturat unei biserici baptiste, care l-a botezat, şi l-a încurajat să îşi folosească darurile în predicare. La vârsta de 18 ani, Benjamin Keach avea să predice pentru prima oară, dar, după numai 2 ani, avea să ajungă în închisoare tocmai pentru acest lucru.

La 24 ani i s-a cerut să scrie o carte pentru copii conţinând principalele aspecte de învăţătură baptistă, datorită căreia a fost arestat şi pus în închisoare, cărţile puse pe piaţă confiscate, şi a fost obligat la plata unei amenzi de 20 de lire sterline (echivalentul a circa 3500 Euro astăzi). În plus, a fost obligat să stea închis în cuşcă în două oraşe, şi să privească de acolo cum cărţile lui erau arse în piaţa publică. Deşi era un obicei în acea vreme ca oamenii care asistau la astfel de pedepse să arunce cu ouă în persoana pedepsită, ei l-au tratat cu respect pe Keach şi au ascultat predicile lui în toată perioada cât el a stat închis în acele cuşti, cu excepţia reprezentanţilor autorităţilor de represiune de atunci, care încercau să îl întrerupă sau să îl ameninţe ca să-l determine să nu mai predice.
Benjamin Keach a fost unul dintre cei mai curajoşi apărători ai învăţăturilor baptiste în acea vreme, fiind printre cei mai aprigi critici ai botezului pruncilor şi a botezului prin stropire, considerându-le nebiblice.
Benjamin Keach a devenit pastor la vârsta de 28 ani, şi a slujit în biserica lui până la sfârşitul vieţii, deşi cu intermitenţe, întrucât a fost încarcerat destul de frecvent pentru predicile lui. Începând cu anul 1672, odată cu aprobarea declaraţiei indulgenţei în Anglia, congregaţia păstorită de Keach a putut să se exprime liber, şi şi-a putut construi propriul locaş de închinare, acesta fiind ulterior locul unde au predicat alţi slujitori ai Domnului Isus cunoscuţi pentru contribuţiile lor deosebite la învăţătura baptistă, precum John Gill sau Charles Spurgeon.

Keach a fost şi unul dintre apărătorii închinării în cântare în adunările baptiste, fiind autorul uneia dintre cele mai apreciate cărţi de imnuri creştine din toate timpurile, denumită Spiritual Melody (Cântări Spirituale).

Datorită predicilor lui şi a radicalismului manifestat în învăţăturile şi trăirea lui şi a celor care i-au fost aproape, Benjamin Keach a fost atât de urât de reprezentanţii bisericii anglicane, încât deseori el a fost ţinta tentativelor de ucidere din partea acestora.

Deşi unii comentatori spun că în fapt nu Benjamin Keach ar fi autorul „Catehismului baptist”, probabilitatea ca el să fi fost autorul este totuşi mare, cunoscut fiind pentru convingerile sale puternic baptiste.

„Catehismul baptist” este şi astăzi un document de referinţă pentru credincioşii baptişti de pretutindeni, fiind utilizat în special pentru educaţia religioasă în familiile de credincioşi şi pentru introducerea copiilor în învăţăturile Sfintei Scripturi de către părinţii lor.
Benjamin Keach a murit la vârsta de 68 de ani, după 36 de ani de pastorat şi după o multitudine de perioade de persecuţie şi încercări.

Ninel Lazăr, editor

2011

Permanent link to this article: https://www.monergism.ro/index.php/2011/04/catehismul-baptist-benjamin-keach-1689/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: