Charles Spurgeon şi sărbătoarea naşterii Domnului Hristos

Opiniile lui Charles Spurgeon cu privire la sărbătoarea naşterii Domnului Isus au fost destul de nuanțate. Pentru predicatorul de la Metropolitan Tabernacle era foarte clar că sărbătoarea Crăciunului nu este una biblică, de aceea a criticat dur încercările unora de a echivala ținerea Crăciunului cu standardul creştinismului autentic. Uneori, Spurgeon îi ridiculizează şi îi mustră pe cei ce sărbătoresc Crăciunul ca pe un „praznic papistaş”. Acest punct de vedere este cel mai adesea întâlnit în predicile sale. Nu a fost mai puțin aspru nici cu frații săi protestanți care au făcut din această zi un prilej de consacrare religioasă.

Cu toate acestea, Spurgeon a avut multe predici despre întruparea Fiului lui Dumnezeu chiar în preajma Crăciunului. Cea mai interesantă este intitulată „Naşterea lui Hristos” şi a fost rostită în ziua de miercuri, 23 decembrie 1891. Iată finalul mesajului, unul echilibrat şi, în acelaşi timp, foarte neaşteptat pentru cei care şi-l închipuie pe Spurgeon ca fiind un fel de Scrooge al vremii sale:

Vă urez tuturor Crăciun fericit şi va fi într-adevăr un Crăciun fericit, dacă Îl aveți pe Dumnezeu cu voi! Astăzi nu voi spune nimic împotriva festivităților legate de marea zi a naşterii lui Hristos. Socotesc că, probabil, nu e corect să sărbătorim zilele de naştere, dar nu vom fi niciodată dintre aceia care cred că este la fel de mult de datoria lor să sărbătorească această zi într-un fel greşit, aşa cum alții o sărbătoresc în mod corect!

Dar să considerăm că mâine este ziua de naştere a lui Hristos. Vom fi obligați să facem asta, sunt sigur, dar totuşi vom rămâne cu hotărâre la puritanismul nostru auster. Şi astfel, „să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăției şi adevărului.” Nu sărbătoriți ca şi cum ați participa la un festival în cinstea lui Bachus! Nu trăiți ziua de mâine ca şi când ați adora o zeitate păgână. Sărbătoriți, creştini, sărbătoriți! Aveți dreptul la sărbătoare.

Mergeți mâine într-o casă de veselie! Celebrați naşterea Mântuitorului vostru. Nu vă fie ruşine să vă bucurați, aveți dreptul să fiți fericiți. Solomon spune: „Du-te, dar, de mănâncă-ți pâinea cu bucurie şi bea-ți cu inimă bună vinul; căci demult a găsit Dumnezeu plăcere în ce faci tu acum. Hainele să-ți fie albe în orice vreme, şi untdelemnul să nu-ți lipsească de pe cap”.

„Creştinismul nu a fost conceput / Pentru a face bucuriile noastre mai puține.”

Amintiți-vă că Domnul vostru a mâncat unt şi miere. Mergeți, bucurați-vă mâine, dar, în timpul ospățului vostru, gândiți-vă la Omul din Betleem, păstrați un loc pentru El în inimile voastre, dați-I glorie Lui, gândiți-vă la fecioara care L-a zămislit, dar, mai presus de toate, meditați la Cel Născut, la Fiul care ni s-a dat!

Închei spunându-vă din nou: „CRĂCIUN FERICIT TUTUROR!”

Permanent link to this article: https://www.monergism.ro/index.php/2011/12/charles-spurgeon-si-sarbatoarea-nasterii-domnului-hristos/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: