Thomas Brooks – Remedii de preţ împotriva şiretlicurilor diavolului

Volumul Remedii de preţ împotriva şiretlicurilor diavolului (autor Thomas Brooks, 1608-1680) va fi publicat în curând în limba română la Editura Perla Suferinţei. Originalul în limba engleză poate fi descărcat de aici.

Brooks prezintă într-o manieră foarte elaborată 38 de şiretlicuri folosite de Satan în ispitirea creştinilor şi 196 de soluţii la aceste strategii. Este extrem de important să le luăm în serios, căci a-ţi cunoaşte duşmanul înseamnă o jumătate de victorie.

Din puterea, răutatea şi îndemânarea lui Satan se nasc toate comploturile, planurile, stratagemele şi maşinaţiunile care sunt în lume şi care au scopul de a pierde sufletul. El are mai multe planuri în vederea atragerii sufletelor în păcat, mai multe comploturi prin care să ţină sufletele departe de orice slujire sfântă şi cerească, şi mai multe stratageme prin care să ţină sufletele într-o stare de plâns, de teamă, îndoială şi nelinişte. El are mai multe planuri prin care să-i distrugă pe cei mari şi onorabili, pe cei înţelepţi şi învăţaţi, pe cei orbi şi ignoranţi, pe cei bogaţi şi cei săraci, pe sfinţii adevăraţi şi pe cei ce sunt sfinţi numai cu numele.

Iată doar câteva din domeniile activităţii lui Satan cu care trebuie să fim gata să ne confruntăm:

1. El va încerca să ne readucă în păcat, mai ales în acele păcate care au pus stăpânire pe noi înainte de convertire.

2. El va încerca să ne copleşească reamintindu-ne la tot pasul de păcatele noastre trecute şi prezente, insinuând că nu ne-au fost iertate sau că sunt prea mari şi prea dese pentru ca Dumnezeu să ni le poată ierta.

3. El ne va reaminti adeseori de căderile noastre în păcatele pentru care ne-am pocăit şi împotriva cărora ne-am rugat, vrând să ne convingă de faptul că nu progresăm deloc în viaţa de creştini.

4. El se delectează să-i convingă pe creştini că pocăinţa este o chestiune uşoară pe care o putem rezolva din mers, aşa că nu trebuie să ne preocupe păcatul împotriva lui Dumnezeu; el nu ne spune nimic despre nefericirea produsă de păcat, despre ce înseamnă ca Dumnezeu să-Şi ascundă Faţa de noi, de agonia pocăinţei sau de natura adevăratei păreri de rău pentru păcat.

5. El caută să ne convingă că tot ceea ce străluceşte în lumea pe care am lăsat-o în urmă este, de fapt, aur curat.

6. El face tot posibilul să ne răpească siguranţa mântuirii – uneori făcându-ne să credem că mântuirea şi umblarea în mântuire depind de eforturile noastre, alteori deformându-ne imaginea despre dragostea părintească şi purtarea de grijă pe care Dumnezeu ni le arată ori de câte ori trecem prin descurajări şi dureri, sau alteori inoculându-ne în minţi ideea că promisiunile Cuvântului lui Dumnezeu sunt insuficiente pentru a ne împlini nevoile.

7. Mai mult, el ne va atrage atenţia înspre aparenta fericire şi libertate de care se bucură cei ce umblă pe cărările păcatului, în contrast cu eforturile, pierderile, suferinţele şi întristările care se abat zilnic asupra celor care îl caută cu lepădare de sine pe Hristos şi sfinţenia.

Omul mai degrabă ar putea să înşire numele stelelor şi să numere firele de nisip de pe malul mării decât să înşire toate planurile lui Satan; cu toate acestea, cele care sunt mai importante, şi prin care face cel mai mult rău sufletelor oamenilor se găsesc prezentate în cartea puritanului Thomas Brooks, fiind prescrise şi remediile împotriva lor.

Permanent link to this article: https://www.monergism.ro/index.php/2017/11/thomas-brooks-remedii-de-pret-impotriva-siretlicurilor-diavolului/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: