Ziua Reformei

În urmă cu 494 de ani, în ultima zi a lunii octombrie, tânărul teolog Martin Luther protesta față de sistemul indulgențelor din Biserica Romano-Catolică afișând cele 95 de teze pe ușa bisericii castelului din Wittenberg.
Gestul lui Luther a fost o reacție la activitatea călugărului dominican Johannes Tetzel care începuse să vândă indulgențe la Jiiterbock, lângă Wittenberg. Tetzel pretindea că cel ce cumpăra  indulgența nu mai trebuia să se pocăiască, deoarece indulgența dădea iertare  completă de păcat și că fiecare zornăit al banului introdus în cutia sa însemna un suflet scos din purgatoriu și adus în Împărăția lui Dumnezeu.
Scrise dintr-o motivație pastorală și teologică, cu speranța că vor constitui o bază pentru dezbateri teologice, tezele au fost traduse imediat din latină în limba germană și răspândite, în câteva săptămâni, în toată Germania. A fost începutul Reformei, al acelei mișcări care a schimbat lumea.
Câteva dintre cele mai importante teze ale lui Luther sunt:
Când a spus: „Poenitentiam agite”, Domnul și Stăpânul nostru Isus Hristos a vrut ca întreaga viață a credincioșilor să fie caracterizată de pocăință.
Acest cuvânt nu poate fi înțeles în sensul de penitență sacramentală, adică, mărturisirea și răscumpărarea, care sunt administrate de preoți.
Creștinii trebuie să fie învățați că acela care le dă [bani] sau le împrumută săracilor face o lucrare mai bună decât să cumpere indulgenţe.
Adevărata comoară a bisericii este Evanghelia cea sfântă a slavei și harului lui Dumnezeu.
Creștinii să fie îndemnați să fie sârguincioși în a-L urma pe Hristos, Capul lor, îndurând pedepsele, moartea și iadul.

Ziua Reformei a fost aniversată sâmbătă, 29 octombrie 2011, la Biserica Lutherană din București, printr-o slujbă comună comunităților protestante (luterane, evanghelice de confesiune augustană și reformate). Au fost rememorate, în română, maghiară și germană, cele mai importante momente ale Reformei începute acum cinci secole. De asemenea, imnul Cetate tare-i Dumnezeu, interpretat în mod tradițional în această zi, a fost cântat de toți cei prezenți.
Tot cu ocazia Zilei Reformei, Institutul Teologic Baptist din București a organizat o sesiune de comunicări cu tema Jean Calvin pe înțelesul tuturor. Chemare la reformare spirituală.

Permanent link to this article: https://www.monergism.ro/index.php/2011/10/ziua-reformei/

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: